Kétszázezerre bírságolták a gyújtogatót

Megbüntették azt a férfit, aki – hogy megtisztítson egy földterületet – tüzet gyújtott Mezőtúron, de az elharapódzó lángok fölött már nem tudott úrrá lenni.

Az eset március 13-án történt, a város környéki Sós majornál, ahol mintegy négy kilométer hosszan égett a gaz és nádas – tájékoztatta hírportálunkat S. Tóth Anikó, katasztrófavédelmi sajtószóvivő.

. Összesen húsz hektárnyi területen lángolt foltokban a növényzet, az oltásnál a mezőtúri és szarvasi egységek avatkoztak be. A terület megközelítése nehéz volt, gyalog, kéziszerszámokkal is oltottak a tűzoltók. Végül alig öt hektár égett le, sem ingatlan sem emberélet nem volt veszélyben.

A tűz okozója is a helyszínen tartózkodott, elmondása szerint a közeli csatorna környékét szerette volna megtisztítani a nádtól, illetve megszüntetni a földeket pusztító dúvadak búvóhelyét. Gázperzselővel gyújtotta meg több helyen is a nádast, ezt a módszert korábban többször is alkalmazta. A helyszínen azonban több hiányosság is kiderült, egyebek között az, hogy a férfi nem jelentette be az égetést a katasztrófavédelemnek, nem rendelkezett a környezetvédelmi hatóság engedélyével a tűzgyújtáshoz, ezen felül a tűz felügyeletét sem tudta megoldani.

Emiatt helyszínen kiszabott tűzvédelmi bírságot kell fizetnie, ami ez esetben kétszázezer forintos büntetést jelentett.

A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadtéri égetésre szigorú szabályok vonatkoznak. Külterületen a környezetvédelmi hatóság adhat ki engedélyt, az engedélyt ellenőrzéskor be kell mutatni. A szabadtéri tüzek jelentős tűzoltói kapacitást vonnak el más beavatkozásoktól! Erős szélben és száraz időben a felelőtlenség kárt okozhat, amit szankciókkal sújt a katasztrófavédelem.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések