Rendezték az adósságot – tíz éve húzódott a per

Évtizedes per zárult le a napokban Tiszaszőlős és Tiszafüred között. A Tisza-tavi város végre átutalta azt a 441 millió forintot, amelyet a bíróság megítélt a kistelepülés számára.

– Bevallom, nagy elégtétel ez számunkra – mondta el Kerekes András, Tiszaszőlős polgármestere, aki 2004 óta küzd azért, hogy községe megkaphassa jogosnak tartott jussát.
– A jogerős bírósági döntés már tavaly februárban megszületett, mostanáig azonban hiába vártunk a pénzünkre.

A napokban azonban megérkezett a tiszaszőlősi önkormányzat számlájára az a több mint négyszázmillió forint, mellyel Tiszafüred tartozott mostanáig. Ez az összeg gyakorlatilag a háromszorosa a község egész éves költségvetésének, legalábbis annak a résznek, amely nem címkézve érkezik a településre.
– Úgy éreztük, amikor még városrész volt, Tiszaszőlős fejlesztésének ügyét mindig is mostohán kezelte Tiszafüred. A korábbi rendszer a ’70-es évek végén úgy döntött, hogy Szőlőst odacsapja Füredhez, s az újbóli önállóvá válásunkig eltelt 25 év elmaradását egy igazságos és jogszerű döntés sem nagyon kárpótolhatja. Ám ha okosan használjuk fel ezt a pénzt, akár több milliárd forintnyi fejlesztést valósíthatunk meg belőle.

Az önkormányzat négyszáz millió forintot egyelőre lekötött ebből az összegből, a 2014–2020 közötti időszak „aranytartalékaként” kezelik.
– Ha egyszerűen csak elköltenénk ezt a pénzt, legfeljebb a művelődési ház és a konyha fejlesztését tudnánk megvalósítani belőle – fejtette ki a polgármester.

– Ám ha különböző pályázatok önerejeként használjuk fel, megsokszorozhatjuk. Ezért aztán már most készülnek azok a tervdokumentációk, amelyeket már csak be kell nyújtanunk, ha megjelennek a kiírások. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, a következő években tehát olyan nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg Tiszaszőlősön, amelyek már valóban látványos fejlődést hoznak.
Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere szintén bízik abban, hogy komoly fejlesztésekre tudja fordítani 
Tiszaszőlős ezt a pénzt.

– Előrebocsátom, eddig sem azért tartoztunk a jogerősen megítélt összeggel, mert nem akartunk fizetni, hanem azért, mert nem volt megfelelő anyagi helyzetben a város – mondta.
– A most lezajlott önkormányzati adósságkonszolidációnak köszönhetően azonban végre lehetőségünk nyílt arra, hogy kifizessük a tartozásunkat. Sok sikert kívánok Tiszaszőlősnek! – zárta mondandóját.

Tíz éve húzódott a per a két település között

Tiszaszőlős – helyi népszavazás, illetve népi kezdeményezés hatására – 2002-ben vált külön Tiszafüredtől. A két önkormányzat között megosztandó vagyon összege közel 11 milliárd forint volt, amely mindent magában foglal: ingatlanokat, ingóságokat, vagyoni értékű jogokat. A két fél részvételével létrehozott vagyonátadó bizottság bizonyos kérdésekben meg tudott állapodni, némely vitás ügyben nem. Épp ezért 2004-ben, Tiszaszőlős a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bírósághoz fordult, mivel álláspontja szerint kevesebb vagyonhoz jutott, mint ami megillette volna. Az ügyben csak az első fokú eljárás öt évig (!) húzódott. Az eljárás során gyakorlatilag semmiben nem tudtak megállapodni a peres felek, az ügyben három igazságügyi szakértőt is kirendeltek. Végül a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntése közel 441 millió forint megfizetésére kötelezte Tiszafüred önkormányzatát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések