A szeretet és a békesség órája

Bár sok és sok volna belőle – sóhajtotta egy idősebb és szomorkás arcú hölgy a szolnoki Agórában rendezett kis ünnepség előtt. Nyilván visszagondolt a már egyedül töltött karácsonyokra, de, mint mondta, az idén jönnek a gyerekek és az unokák, már napok óta készül. Addig azonban magányosak az esték. Viszont csinosan kiöltözött és amint ismerőssel találkozott – már pedig találkozott -, nyomban fölvidult, mosolygott. Szervusz klubtárs – köszöntötték egymást, hogy azután egymás mellett üljenek és diskuráljanak, amíg a műsor el nem kezdődik.
Esztendőről esztendőre a város vezetői meghívják a nyugdíjas szervezetek és klubok tagjait a művelődés házába, hogy köszöntsék őket karácsony előtt, s hogy valóban békességben és szeretetben töltsenek együtt egy-két órát. Szép számmal voltak hatvankodók, hetvenkedők, de nem kevesen nyolcvankodók is, ahogy magukat tréfásan nevezik.
Szalay Ferenc polgármester beszélt arról, hogy minden tisztelet az előttünk járóknak, hiszen mindent nekik köszönhetünk. A hölgyek nem gondolkodtak azon, hogy vajon érdemes-e szülni? A világ legtermészetesebb dolgának tartották a gyermekáldást, ahogyan a mostani nagy- és dédnagymamaságot is. A nők, asszonyok, feleségek nélkül félrecsavarodott volna világ, a férfiakkal együtt viszont nem “zökkent ki az idő”. Sok mindent vállalhatnak a fiúk, a férfiak, de a legszentebb dolgok egyikét, az anyaságot nem. Éppen ezért az is nagyon fontos, hogy a családi tűzhely melegéhez szükséges fűtőanyagot jobbára termeljék meg az urak és legények. Apák és anyák tartják fönn a családot, amiben segítség a nagyszülők jelenléte. Fontos, hogy meséljék el a régebbi, családi történeteket, a körülöttünk korábban megtörtént eseményeket, hogy a fiatalabbak megismerhessék azt itt Szolnokon is. A múlt ismeretével, abban nagyszüleik és szüleik tetteivel erősödhet a városhoz tartozás – mondta a polgármester.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések