Egykori tanítványai terjesztették fel a díjra

Dr. Tóth Albert kisújszállási tájökológus, főiskolai tanár, professor emeritus egy különleges díjban részesült a napokban.
A Magyar Tudományos Akadémián átvett Rátz Tanár Úr Életműdíj azért is különleges számára, mert egyrészt meglepetés volt, másrészt egykori tanítványai terjesztették fel rá. - Külön büszkeséggel tölt el, amiért gondoltak rám egykori diákjaim és méltónak találtak a díjra az alapítók is - árulta el honlapunknak, a tanár úr, mindenki " Berci bácsija". 

A díjat három olyan multinacionális cég alapította, melyek számára fontos a kutatás, fejlesztés, s ehhez kapcsolódva a munkatársak átlagon felüli természettudományos felkészültsége. Mivel ez már az iskolapadban eldől, ezért hozták létre a díjat, mellyel évente két olyan pedagógus életpályáját ismerik el, akinek tanítványai is kiemelkedő tudásra tettek szert. A díjat arról a Rátz László tanár úrról nevezték el, aki a legendás Fasori Gimnázium tanára volt, s többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt indított el pályáján a világhír felé.

Dr. Tóth Albert meghatottan vette át a díjat. Több évtizedes tanári munkája során mindig arra törekedett, hogy a tanórán kívül is alakítsa diákjai szemléletét, bővítse tudásukat. Így hozta létre a mára országossá vált természettudományi és biológia  versenyeket, szervezte meg a Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábort, s több szakmai konferenciát. E közben számos könyvet, tanulmányt is írt a Nagykunság, a Sárrét természeti értékeiről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések