Először rendeztek birsünnepet

Szeretnénk, ha a nagykörűi cseresznyefesztiválhoz hasonló turisztikai rendezvénnyé, vásárrá nőné ki magát a birsünnepünk – nyilatkozta Balaton Mária, a tiszasülyi I. Birsünnepnek otthont adó művelődési ház vezetője, az esemény megálmodója.
A szombati rendezvényre meghirdetett birsételek versenyére már első alkalommal is 26-an neveztek, amire a szervezők sem számítottak, így akadt dolga bőven a háromtagú zsűrinek, mely különleges birsalmasajt, birsből készült házi ételek, valamint lekvár és dzsem kategóriában hirdetett eredményt.  

Kóstolnivaló természetesen jutott a látogatóknak is, akik a birsünneppel együtt szintén először megtartott adventi vásáron felvonultatott portékák közül is válogathattak a kézműves ékszerektől kezdve a szalmából fonott edényeken át a speciális kolbászokig. Érdekes módon a helyi és térségi kistermelőknek meghirdetett vásáron mindössze egyetlen sülyi árult a nagykörűiek mellett. 
A cikk a hirdetés után folytatódik

A község birstermelő hagyományait felelevenítendő az önkormányzat ősszel elindította a „Fogadj örökbe, amennyit Birs!” akcióját, melynek során novemberben 200 birsfacsemetét osztott ki azok között a helyiek között, akik vállalták, hogy jól látható helyre ültetik, és gondozzák a fákat, hozzájárulva a falu arculatának alakításához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések