Hatvanezer négyzetméteres alapterületen belül négyezerötszáz négyzetméter fedett csarnokkal március végétől már látogatható lesz az új repülőmúzeum Szolnokon. Kétségtelenül ez lesz talán Közép-Európa legnagyobb és egyben egyedülálló repüléstörténeti múzeuma – mondta Szalay Ferenc polgármester csütörtökön, kora délelőtt a létesítményben. Kiállítanak harci repülőket, helikoptereket, légvédelmi fegyvereket, olyanokat, amilyeneket a magyar katonaság az elmúlt száz esztendőben használhatott. A repülők közül több egészen közelről is megtekinthetővé válik, mi több, fölújításuk révén bele is lehet majd néhányba ülni.
Segítik az élmény átélését a szimulátorok, amin többféle légi masina vezetését is megpróbálhatják majd a látogatók, de a D4 mozi is sokakat vonz majd. A fiatalabbak igazi kedvence lehet a katonai kalandpálya.
– A legmodernebb interaktív eszközökkel felszerelt Szolnoki Repülőmúzeum a mai fiatalok, a digitális generáció nyelvén is beszél. Ezért nemcsak a repülés szerelmesei, hanem családok és iskolai csoportok számára is ideális turisztikai célpont lesz – osztotta meg reményeit Szolnok polgármestere.

Befejeződött tehát a RepTár központi épületének – az egykori indóháznak -, a vízháznak és a jókora raktárépületnek a fölújítása, most a digitális eszközök behangolása tart. Az indóházról, tehát az egykori vasútállomás épületéről érdemes tudni, hogy ez Magyarország legrégebbi vasúti épülete, avatásán 1847-ben maga Széchenyi István is jelen volt. A bemutatandó repülőgépek egy része a hatalmas hangárban kap helyet, az interaktív eszközökkel együtt, így a rosszabb időjárás esetén is lesz látnivaló bőven.

Maga a beruházás fontos szerepet kap abban, hogy ne csupán néhány órát, hanem akár egy hétvégét is eltöltsenek a megyeszékhelyen a távolabbról érkező vendégek, amihez a tiszaligeti fürdőfejlesztés, a Véső úti sporttelep és uszoda megújítása, vagy a városháza alatt hamarosan megnyíló Sörárium is hozzáteszi majd a magáét. A polgármester abbéli tervéről is beszélt, hogy a turistákat vonzó rendezvények sokasága, az azokkal szoros kapcsolatban lévő intézményeket is nyilván összehangoltabb tervezésre sarkallja.