Helyszín: Tiszaligeti sportcsarnok, 5000 Szolnok, Tiszaliget
Időpont: 2016. január 9. (szombat) 19:00
Fodor Beatrix (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia (alt), Boros Sándor (tenor), Jekl László (basszus)
Szolnoki Szimfonikus Zenekar, fő-zeneigazgató: Izaki Maszahiro
Magyar Nemzeti Balett, koreográfus: Rujsz Edit
Pécsi Balett, koreográfus: Vincze Balázs
Magyar Táncművészeti Főiskola, koreográfus: Szitt Melinda
Nagyvárad Táncegyüttes, koreográfus: Kun Attila
Nemzeti Énekkar, karigazgató: Antal Mátyás
Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, karigazgató: Molnár Éva

Delibes: Coppelia - Mazurka
Grieg: Peer Gynt (részlet)
Jenkins: Requiem (részlet)

Sztravinszkij: Tűzmadár - balett szvit
Rossini: Stabat Mater (részlet)
Verdi: Nabucco - Szabadság kórus

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar - a hagyományaihoz híven - 2016. január 9-én ismét egy grandiózus produkcióval indítja az új esztendőt. Ám ez alkalommal nem csupán egy népszerű újévköszöntő zenei eseményről beszélhetünk, hanem egy nagyszabású jubileumi koncertről is, hiszen a zenekar ez évben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

A produkció tervezésekor Izaki Maszahiro karmester elsődleges szempontja az volt, hogy a komolyzene élvezhetővé váljék a nagyközönség számára. -"szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nem csak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a "látható" zene élményével találkozik."

Izaki mester koncepciójában a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyt kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is egyaránt, mint pl. Verdi Naboccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, Vagy Karl Jenkins Requiemje.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar vendégei ez alkalommal az elmúlt évben óriási sikert aratott Magyar Nemzeti Balett, valamint újra találkozhat a közönség a Nagyvárad Táncegyüttes művészeivel. Új színt hoznak a produkcióba a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola táncosai. A nagyszabású koncertből természetesen a kórusok sem maradhatnak ki. Ez alkalommal a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Ifjúsági Kórus és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre.

Az est zenei rendezője és karmestere Izaki Masahiro.