Eltört a telefonja, ezért vasvillával, robbantással fenyegetve követelte, hogy fizessék ki az árát

A huszonéves férfi Tiszabőn csak egy percre hagyta el a kocsiját, és a lehúzott ablakon két gyerek benyúlt a műszerfalon hagyott telefonjáért, amit elloptak. A férfi felkereste a tetteseket, ahol kiderült, eltört a telefon és ezért követelt erőszakosan kártérítést.
Az eset 2015. június 25-én délután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn történt. A húszas éveiben járó férfi a déli órákban a község egyik utcájában parkolt le kocsijával, melynek egyik ablaka le volt húzva. Okostelefonját a műszerfalon hagyta. Alig egy percig volt távol, de mire visszatért az autójához, a telefonja eltűnt.

Testvérét kérte meg, hogy hívja fel a készüléket. Többszöri próbálkozás után egy hölgy vette fel, aki azt mondta, a telefont két gyermek találta meg, és nála átveheti. A fiatalember elment a megadott címre, ahol visszakapta ugyan telefonját, de a készülék össze volt törve. A hölgy elmondta, hogy ki törte össze, és a címet is megadta.

A felbőszült fiatalember megkereste a feltételezett rongáló házát, bement és egy másfél méter hosszú négyágú vasvillával a kezében azt követelte a férfitól, hogy fizesse ki a telefonját. A vasvillával közben folyamatosan hadonászott, és azt mondta, ha nem a kapja meg a pénzt, megöli és felrobbantja a házát. A férfi nem fizetett, a nem mindennapi jelenetnek pedig végül a férfi felesége vetett véget, aki a felbőszült fiatalt kizavarta a házból.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, önbíráskodást követ el, aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha felfegyverkezve követik el, azaz az elkövető az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt pl. vasvillát tart magánál. Ha a vagyoni igénynek nem sikerül érvényt szerezni, azaz az elkövető nem kapja meg a követelt összeget, a bűncselekmény kísérlete valósul meg.

A Szolnoki Járásbíróság a napokban, 2018. február 27-én hozott ítéletet az ügyben: a fiatalembert felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője ugyanis elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódik - közölte a Szolnoki Törvényszék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések