Az idén még gazdagabb kínálat a múzeumok éjszakáján Szolnokon

Az idei Szent Iván éj is a múzeumok éjszakája lesz az országban, de Szolnokon is. A múlt értékeinek számontartása, az elődök teremtette világ tisztelete, a hagyományok ébrentartása a város kultúrájának nagyon fontos része – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc. Ebben vállal egyre lényegesebb szerepet a múzeumok éjszakája – tett hozzá a városvezető.
Június 23-án, szombaton sok helyütt már kora délután fogadják az érdeklődőket, éppen azért, mert a családokat szeretnék vendégül látni, hiszen az idei esztendő egyik fontos mondandója: a család fontossága. Szolnokon lényegesen több intézmény fogott össze erre a napra (is), hogy rejtett, nem mindennap látható értékeit is megmutassa a betérőknek. és nem csupán múzeumok várják a vendégeket, de például a Szigligeti színház fölújítás előtt megmutatja a kelléktárat, a zsinórpadlást, az öltözőket is. Minden helyiségét megmutatja az ugyancsak új csatlakozó, a TISZApART mozi, sok minden megnézhető lesz, ami egyébként nem föltétlenül látható a katolikus, a református és az evangélikus templomban, fogadja az érdeklődőket a kis zsinagóga vagy például a Tisza Hotel régi épülete is. Izgalmas helyszín lesz a művésztelepen folyó régészeti föltárás, ott viszont a szokottnál egy kicsit szigorúbbak lesznek a föltételek, hiszen a kiásott gödrök baleseti veszélyt rejtenek.

Mint megtudtuk, a Tisza mozi elől ingyenes buszjáratok indulnak, amelyekkel minden helyszín elérhető, így indul busz például a rákóczifalvai Macihad Múzeumba is. A legtöbb helyszín ingyenes. Aki beszerzi a „naplót”, annak a helyszíneken pecsétet tesznek annak lapjaira és a gyűjtődobozba dobva akár nyereményhez is juthatnak majd.

A programfüzeteket, szórólapokat kérhetnek a csatlakozott intézményekben, a Tourinform Szolnok Irodában és sokfelé plakátok is hirdeti hol, mi történik majd.

A Múzeumok éjszakáján várja az érdeklődőket: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Damjanich János Múzeum, Szolnoki Művészeti Egyesület, JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség – MÁV óvóhely, Hotel Tisza Étterem, Szentháromság római katolikus templom, Református templom, Evangélikus templom, Mártírok temploma, B.A.P. Macihad Macimúzeum és Éden Madárpark – Rákóczifalva, RepTár, Sorkatona Múzeum, Sörárium, Szapáry utca – „utcanézés”, Szigligeti Színház, Szolnoki Galéria, Szolnoki Vasúti Almárium, Tabáni Tájház, Talifish Teaház és Klub, TISZApART Mozi, Verseghy Ferenc Könyvtár, JNSZM TIT, Gördögök SE. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések