Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig Szolnokon

Sok szeretettel vár mindenkit szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a szolnoki vasútállomás mellett a Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című kiállítás!
“A szolnoki vasútállomás közvetlen közelében lévő betontömb nem díszlet, hanem nagyon is valódi kortörténeti emlék, ami hiteles környezetet biztosít egy rendkívüli kalandnak.

Különleges kincseket gyűjtött össze itt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Akár régi képregényeknek is gondolhatnánk azokat a szemléltető ábrákat, plakátokat, amelyek a fecskendő helyes tartását, a vederláncot, vagy a tűz esetén tanúsított helyes magatartást illusztrálják. Az országos hírű „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó kiállítás anyagában érdemjelek, karjelzések, hajdani dokumentumok mellett gázszűrővel ellátott csecsemő-hordtáska, baba gázmaszk vagy korabeli oktatóanyag, egyenruhás bábu is látható.

Programok:

– Katasztrófavédelmi Mobil Labor bemutatása: Hogyan mutatható ki bármilyen vegyi anyag? Mit mér a sugárzásmérő? Mi is az a sugárzás? Na és mit vizsgál a hőkamera? Ezek mind-mind kiderülnek a Múzeumok Éjszakáján.
– Légiriadó átélése az óvóhelyen: A légiriadó jelzés cd-ről szól, de nagyon is valóságosnak tűnhet! Közben szükségcsomagot is össze kell állítani: ezt egy előkészített anyagból kell kiválogatni, mindössze két perc alatt. Egyéb feladatok: ülőhelyek elfoglalása; kevés mozgás; takarékoskodás a levegővel, légiriadó vége jelzés cd-ről; végül óvóhely elhagyása, immár megnyugodva.
– Tárlatvezetés: A tárlatvezetés folyamatos, kis csoportokban, vagy akár egyénenként is történhet. A zegzugos belső térben olyan érzése van az embernek, mintha visszaröpülne az időben húsz, harminc, vagy akár negyven évet is. A hűvös beton termek ritka kincseket őriznek, titkaik azonban felfedhetők. Meg lehet szólaltatni a kézi szirénát, ami olyan hangos, hogy az egész épületet bezengi riasztása. Működtetése egyszerű: egy kart kell beüzemelni, azaz puszta kézzel megtekerni. Van itt levegőszűrő is, kézzel működik ez is, kipróbálható! De van még gázálarc, menekülő kámzsa, ha a megfelelő méretet kiválasztottuk, fel is próbálhatjuk.
– A francia idegenlégió emlékei: A francia idegenlégió egyenruhái, ékítményei, kitüntetései – mini tárlat a bejáratnál, csak a Múzeumok Éjszakáján!”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések